Pyszne domowe spaghetti


Kochani, na łamach naszego bloga dzielimy się z Wami naszymi pasjami, sukcesami, przemyśleniami, słowem życiem codziennym. I dzisiaj kolejna odsłona naszych pasji, może nie będzie to tak wygórowane jak wyprawa do Cerro Torre, niemniej jednak związane z Ameryką Południową 😉. Być może spodobają Wam się nasze inspiracje kulinarne, dlatego postaramy się przekazywać Wam energię w postaci gotowania i co najprzyjemniejsze: jedzenia.

Zapoczątkujemy naszą kulinarną przygodę od... pomidorów!

.....
.....

Zanim jednak zdradzę Wam przepis na domowej „roboty" sos do spaghetti, kilka słów o czerwonym diable. Tak, tak, nie przesłyszeliście się 😉. Pomidory, podobnie jak inne owoce i warzywa, zostały przywiezione do Europy po podboju Ameryk. 

Meksyk, Ekwador, Peru, Boliwia były kolebką upraw pomidora, ale krainą ojczystą, gdzie pomidor występuje w stanie dzikim są Andy i dzisiejsze Peru. Przywieziony do Europy pomidor był uważany za roślinę trującą oraz za pożywienie biednych. Minęły lata, kiedy na bogatych europejskich stołach zaczęły pojawiać się pomidory i wariacje kulinarne z nimi w roli głównej. Kto nie słyszał o królowej Bonie, która "postawiła" na polskim stole nieznane i niesamowicie soczyste w barwach i smaku warzywa i owoce 😄?

.....
.....

Obecnie mamy niezliczoną ilość gatunków pomidorów, głównie dlatego, że potrzeby kuchni są różne, ale to, co niezmienne i nie do podważenia, to ich wartości prozdrowotne. Oto kilka z nich:

  • Zawierają brom, który fantastycznie wpływa na układ nerwowy.
  • Witaminy A i E, które poprawiaja stan naszej skóry, mają działanie przeciwzmarszczkowe i łagodzące. Co więcej, pomidor korzystnie wpływa nawet na zmiany trądzikowe.
  • Jest naturalnym kosmetykiem przeciw promieniom UV, filtruje jak krem do opalania 😀.
  • I nie tylko na poparzenia słoneczne działa pomidor, również na poparzenia meduzą! Wówczas okład ze świeżego pomidora jest najlepszym lekarstwem.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca.
  • Poprawia odporność i trawienie.
.....
.....
To tylko niektóre z zalet, nie mówiąc już o zaletach kulinarnych! Spaghetti bez sosu pomidorowego, czy kiełbaska bez keczupu, a zupa pomidorowa czy sałatka grecka? Haha! Sałatka grecka bez pomidora nie byłaby już grecka, a w zasadzie powinno się powiedzieć nie byłaby "peruwiańska" 😉. W dzisiejszej kuchni nie wyobrażamy sobie, żeby tego owocu mogło zabraknąć. A sezon na pomidory w pełni, możemy zaopatrzyć naszą spiżarkę w przepyszne, domowej roboty przetwory. Największym hitem ostatniej zimy okazał się sos do spaghetti i dlatego tym razem zrobiłam go dużo, dużo więcej. Poniżej znajdziecie przepis i „pyszne" zdjęcia 😁.
.....
.....

Przepis na sos do spaghetti

.....

Co potrzebujemy na 3,5 l sosu:

  • 3 kg pomidorów;
  • 0,5 kg marchewki;
  • 0,5 kg korzenia pietruszki;
  • 0,5 kg papryki czerwonej;
  • 3 cebule;
  • 1 seler;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 30 ml oleju;
  • 180g cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • trochę soku z cytryny, ok 30ml;
  • przyprawy: papryka słodka, ostra, bazylia, kolendra, rozmaryn, wszystko wg smaków i uznania.
.....
.....

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do niej obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Najlepiej robić to w dużym garnku, bo za chwilę będziemy wszystko podgotowywać. Dolewamy do tak podsmażonych warzyw wodę i czekamy aż się zagotuje. Po co to robimy? Warzywa korzeniowe są twarde i warto je osobno (poza pomidorami) przygotować. Kiedy warzywa już zmiękną dorzucamy pokrojone w dużą kostkę paprykę i pomidory. Do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól, paprykę ostrą do smaku. I gotowe! Proste? No pewnie! Palce lizać 👌.

Nie zapomnijcie zapasteryzować słoików.

I życzymy Wam smacznego 😄.

.....
.....

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.followmyflow.com.pl/