Liczba unikalnych odsłon 1 076 101 / Liczba aktywnych Użytkowników 7000
Pyszne domowe spaghetti
Kochani, na łamach naszego bloga dzielimy się z Wami naszymi pasjami, sukcesami, przemyśleniami, słowem życiem codziennym. I dzisiaj kolejna odsłona naszych pasji, może nie będzie to tak wygórowane jak wyprawa do Cerro Torre, niemniej jednak związane z Ameryką Południową 😉. Być może spodobają Wam się nasze inspiracje kulinarne, dlatego postaramy się przekazywać Wam energię w postaci gotowania i co najprzyjemniejsze: jedzenia.
Zapoczątkujemy naszą kulinarną przygodę od... pomidorów!
Zanim jednak zdradzę Wam przepis na domowej „roboty" sos do spaghetti, kilka słów o czerwonym diable. Tak, tak, nie przesłyszeliście się 😉. Pomidory, podobnie jak inne owoce i warzywa, zostały przywiezione do Europy po podboju Ameryk.
Meksyk, Ekwador, Peru, Boliwia były kolebką upraw pomidora, ale krainą ojczystą, gdzie pomidor występuje w stanie dzikim są Andy i dzisiejsze Peru. Przywieziony do Europy pomidor był uważany za roślinę trującą oraz za pożywienie biednych. Minęły lata, kiedy na bogatych europejskich stołach zaczęły pojawiać się pomidory i wariacje kulinarne z nimi w roli głównej. Kto nie słyszał o królowej Bonie, która "postawiła" na polskim stole nieznane i niesamowicie soczyste w barwach i smaku warzywa i owoce 😄?
Obecnie mamy niezliczoną ilość gatunków pomidorów, głównie dlatego, że potrzeby kuchni są różne, ale to, co niezmienne i nie do podważenia, to ich wartości prozdrowotne. Oto kilka z nich:
- Zawierają brom, który fantastycznie wpływa na układ nerwowy.
- Witaminy A i E, które poprawiaja stan naszej skóry, mają działanie przeciwzmarszczkowe i łagodzące. Co więcej, pomidor korzystnie wpływa nawet na zmiany trądzikowe.
- Jest naturalnym kosmetykiem przeciw promieniom UV, filtruje jak krem do opalania 😀.
- I nie tylko na poparzenia słoneczne działa pomidor, również na poparzenia meduzą! Wówczas okład ze świeżego pomidora jest najlepszym lekarstwem.
- Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca.
- Poprawia odporność i trawienie.
Przepis na sos do spaghetti
Co potrzebujemy na 3,5 l sosu:
- 3 kg pomidorów;
- 0,5 kg marchewki;
- 0,5 kg korzenia pietruszki;
- 0,5 kg papryki czerwonej;
- 3 cebule;
- 1 seler;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 30 ml oleju;
- 180g cukru;
- 1 łyżka soli;
- trochę soku z cytryny, ok 30ml;
- przyprawy: papryka słodka, ostra, bazylia, kolendra, rozmaryn, wszystko wg smaków i uznania.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do niej obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Najlepiej robić to w dużym garnku, bo za chwilę będziemy wszystko podgotowywać. Dolewamy do tak podsmażonych warzyw wodę i czekamy aż się zagotuje. Po co to robimy? Warzywa korzeniowe są twarde i warto je osobno (poza pomidorami) przygotować. Kiedy warzywa już zmiękną dorzucamy pokrojone w dużą kostkę paprykę i pomidory. Do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól, paprykę ostrą do smaku. I gotowe! Proste? No pewnie! Palce lizać 👌.
Nie zapomnijcie zapasteryzować słoików.
I życzymy Wam smacznego 😄.
Pasje
Niematkapolka
Jeśli pragniesz zwiedzać świat powoli, bez pośpiechu, chłonąc z niego to co najlepsze,
zwiedź go z nami, napisz do nas.
Odwiedź nas na Instagramie oraz na Facebooku (kliknij w ikonkę Social Media).
Zapraszamy na nasz kanał na You Tube: Follow My Flow Life Style
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.followmyflow.com.pl/